keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Noresund - Örebro

Sunnuntai eli seitsemäs reissupäivä oli jo enimmäkseen paluuta kohti Tukholmaa. Noresundista lähdimme tielle 280 josta jatkoimme Vikersundin kautta teitä 284, 285 ja E18 Osloon. Jos on Oslon nurkilla on liikenteessä niin varsinkin näin suomalaisen näkökulmasta tie 284 sisälsi n. 30 km erittäin mukavaa ja hyvä kuntoista mutkapätkää jota oli ilo taittaa menemään pyörällä. Oslosta eteenpäin reitti seuraili sitten valtatietä E18 kohti Tukholmaa josta ei ole enää mitään kerrottavaa. Onneksi olimme jakaneet tämän päivän ajot siten että Tukholmaan pitäisi ehtiä vasta huomenissa, joten otimme motellin Örebron läheltä, eli Sanna-Kroa. Paikka oli sama missä olimme pysähtyneet jo alkumatkasta, hyvätasoinen motellihuone kustansi 750 SEK. Paikka tuntui ihan luksukselta Norjan leirintäalueiden koppien jälkeen, täällä on jopa lakanat, pyyhkeet ja tyynyt!

Norjassa liikkuessa ei mihinkään telttamatkailuun ei tarvitse tyytyä, jos haluaa kustannuksien pysyvän aisoissa. Leirintäalueilla olevia mökkejä löytyy joka kylästä, ja hinnat ovat kohtuullisia, meillä yöpymiset olivat välillä 300 - 690 NOK eli euroissa n. 35 - 75 eur ja tämä siis hinta yhteensä kahdelle. Kuitenkin pitää huomioida että yleensä kyseessä on pelkkä lämmin koppi jossa on sängyt, patja, pöytä, tuolit, keittolevy ja jääkaappi eikä mitään muuta. Keittolevynkin hyödyllisyys jää vajaaksi, koska varsinaisia ruoanlaittovälineitä ei tullut tällä reissulla vastaan yhdessäkään paikassa, poislukien Maurvangenin leirintäalue. Nälän yllättäessä ainoa ratkaisu oli taasen hypätä illasta pyörän päälle ja ajaa lähimpään ruokapaikkaan syömään.

Tyynyjä ja lakanoitakaan ei ole, joten oma makuupussi kannattaa ottaa mukaan. Åndalsnesin lähellä Mjelva Campingissä meille tarjottiin vuodevaatteita hintaan 70 NOK per kpl ja hyväuskoisina otimme ne haaveissamme päästä nukkumaan kunnon lakanoissa. Kuitenkin karu totuus paljastui meille mökissä, sillä kyseessä olivatkin kertakäyttöiset petikamppeet jotka oli valmistettu silkinpehmeästä ja erittäin hyvin hengittävästä polypropeenista. Tällaisia voisi kuvitella lähinnä löytyneen jostain Neuvosto-Kolhoosin lasaretista mutta ei enää Norjasta vuonna 2015. Yksinkertaisesti sanoen aivan hirveät, hiostavuus oli luokkaa Amazonin sademetsä ja karheusaste olisi kelvannut Mirkan tehtaillekin. Oma makuupussi vei voiton mennen tullen. Jos siis jossain tarjotaan lakanoita, niin kannattaa varmistaa etteivät ne ole tuollaisia kertakäyttöisiä muovisäkkejä vaan ihan oikeaa kangasta.

Suihkut ja WC ovat leirintäalueen yhteisiä mutta ainakaan meitä tämä ei haitannut varsinkin kun sen suhteuttaa hintaan. Suihkuista pitää maksaa erikseen, vettä säännöstelevään suihkun vieressä olevaan automaattiin pitää pudottaa joko respasta saatavia poletteja tai kruunuja. Hinnat ovat n. 5 - 10 NOK / per 5 min suihkuttelua.

Emme koskaan varanneet mökkejä ennakkoon, vaan kun ajopäivä alkoi häämöttää loppuaan niin joskus klo 15-16 aikaan aloimme katselemaan majotusta. Joka kerta majoitus löytyi viimeistään kolmannella yrittämällä. Mökit ovat suosittuja ainakin näin turistikautena, ja monessa paikassa etenkin halvimmat mökit täyttyivät illan aikana. Ajopäivänä kannattaa siis herätä aikaisin (klo 6), jotta iltapäivällä on aikaa sitten etsiä majoitusta kun päivä alkaa painamaan siinä n. klo 15-16 aikaan. Huomasimme tämän aikataulutuksen varsin hyvin toimivaksi, eli siis ajoissa ylös!

Isoimmissa kylissä yksi hyvä paikka tiedustella majoitusta on turisti-info jos ei tien varrelta löytynyt camping og hytter viittoja. Esim. Laerdalin lähellä olevan Vindedal Campingin erittäin hyvän majoituksen löysimme turistin-infon kautta. Mökkejä kutsutaan norjaksi nimellä hytter ja englanniksi se on the hut. Do you have free huts on hyvä fraasi.

Noresund - Örebro 430 km

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti